piątek, 17 grudnia 2010

Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi


Fantastyczny przepis na szybkie danie z makaronu. W moim domu jest to jeden z awaryjnych przepisów, bo na ogół wszystkie składniki mam pod ręką, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. 


Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi

ilość porcji: 2

przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
____________

150 g makaronu (ja lubię razowe wstążki)
150 g łososia wędzonego
4 orzechy włoskie
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kilka kaparów
4 łyżki śmietanki np. 18%
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy
5 łyżek białego wina
świeża bazylia 
____________

W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną drobno cebulę i czosnek, a także orzechy. Podgrzewam przez 2-3 minuty na słabym ogniu.
Dodaję wino i chwilę gotuję.

Plastry łososia kroję w niewielkie kawałki, dodaję do sosu i bardzo delikatnie mieszam. Dodaję kapary i podgrzewam przez kolejne kilka minut.
Teraz dolewam śmietankę i wrzucam poszarpane liście bazylii.

Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Do rondla wrzucam ugotowany makaron, mieszam delikatnie z sosem.

Podaję z sałatą i kieliszkiem białego wina!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz